Wat is een Scrum Master?
We kunnen ze het beste omschrijven als de motor achter Agile projecten. Maar wat is een Scrum Master nou precies, welke taken voert hij of zij uit en is het loonstrookje een beetje aantrekkelijk? Als jij antwoord wilt op deze vragen ben je hier aan het juiste adres. Wij lichten aan de hand van deze blog toe waarom deze functie zo belangrijk is in de Agile wereld, dus lees vooral verder!
Wat doet een Scrum Master?
Voordat we uitgebreid ingaan op de functie, gaan we eerst even in op het de werkmethode Scrum. Scrum is een Agile-framework en wordt gebruikt voor projectmanagement en softwareontwikkeling. Het is eigenlijk een werkmethode, waarbij een project in kleine stappen wordt opgedeeld, zodat er regelmatig feedback en evaluatie plaatsvindt. Zo kun je op een efficiënte manier werken en voorkom je risico’s of problemen later in het project.
De Scrum Master staat eigenlijk aan het hoofd van zo’n Scrum-proces en is verantwoordelijk voor het verloop van het project. Het doel? Een project afronden op zo’n manier dat alle betrokkenen tevreden zijn. Hoewel deze omschrijving lijkt op die van een Project Manger is het toch een andere functie. Een Scrum Master kun je eerder zien als een soort coach die het ontwikkelteam begeleidt en ondersteun. Hij of zij fungeert als schild tussen het team, eventueel andere afdelingen en de managementlaag, zodat het development team zich kan focussen op wat voor hen belangrijk is: Een geweldig eindproduct ontwikkelen. Daarnaast is hij of zij ook het vaste aanspreekpunt voor de stakeholders, zodat iedereen up-to-date blijft en verwachtingen worden gemanaged.
Een Scrum Master is niet alleen verantwoordelijk voor de verloop van het proces, maar speelt ook een grote rol bij het beheren of veranderen van de cultuur binnen het team. Het is aan hem of haar om een cultuur te ontwikkelen waarbij iedereen kan groeien en zich kan ontwikkelen. Open communicatie en feedback zijn hierbij belangrijke waarden en zorgt ervoor dat het team goed samenwerkt en dat creatief denken wordt gestimuleerd.
Taken
Als hoofd van het Scrum team heb je een breed takenpakket. Deze hangt natuurlijk af van de organisatie waarvoor je werkt, maar we hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet;
– Het begeleiden en coachen van het scrum team;
– Verbeteringen in de methode identificeren en aanpakken;
– Ervoor zorgen dat het team effectief samenwerkt en dat de communicatie open en eerlijk is;
– Beheren van de prioriteitenlijst en zorgen dat deze goed wordt nageleefd;
– Het oplossen van problemen, zodat het team zich focust op development;
– Stakeholders op de hoogte houden;
– Het stimuleren van de waarden en principes van Agile werken, zodat de methode in de praktijk goed wordt toegepast.
Verder kunnen we dus stellen dat een Scrum Master moet beschikken over diverse eigenschappen. Zo moet hij of zij communicatief sterk zijn, coaching skills hebben, goed kunnen organiseren, oplossingsgericht kunnen denken. Nobody’s perfect en er is natuurlijk altijd ruimte om je op een van bovenstaande punten verder te ontwikkelen. Dat maakt deze job juist zo leuk en veelzijdig.
Salaris Scrum Master
Je weet nu meer over het belang en functieprofiel van de Scrum Master ben je misschien ook wel benieuwd geworden naar wat een Scrum Master verdient? Kleine disclaimer: Ook dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio en branche waarin je werkt. Over het algemeen kan het salaris variëren van 50.000,- tot 100.000,- per jaar. Uiteraard geldt ook hier: Hoe meer ervaring, hoe hoger het salaris. Wel neem het aantal Scrum Master vacatures toe, wat inhoudt dat de vraag stijgt en daarmee ook het salaris. Het is dus ook financieel aantrekkelijke functie.
Om je een iets concreter beeld te geven: In Nederland verdien je als Junior Scrum Master doorgaans tussen de 2.000,- en 3.500,- bruto per maand. Een medior verdient doorgaans tussen de 3.500,- en 5.500,- bruto per maand en een senior tussen de 5.500,- en 8.000,- bruto per maand. Uiteraard zijn dit simpelweg getallen en spelen bovenstaande factoren op elk niveau een rol.
Salaris is natuurlijk niet alles, dus mocht je zelf op zoek zijn naar een baan als Scrum Master zijn er andere zaken om rekening mee te houden, zoals flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, opleidings- en ontwikkelingsbudget en eventuele bonussen. Daarnaast is het natuurlijk ook een pre dat je in een industrie werkt die snel groeit en waarin een hoop gebeurt. Je kunt jezelf dus eindeloos blijven uitdagen.
Scrum Master worden
Nu je meer weet over wat een Scrum Master doet en verdiendt, wil je misschien ook weten hoe je Scrum Master kunt worden? Over het algemeen is een achtergrond in zowel bedrijfskunde, management of in de tech wereld wel gewenst, maar geen must.
Er zijn verschillende paden die je kunt bewandelen en certificeringen die je kunt behalen. De Certified ScrumMaster (CSM) van Scrum Alliance en de Professional Scrum Master (PSM) van Scrum.org zijn het bekendste. Echter staan de ontwikkelingen op tech vlak nooit stil en kan het nooit kwaad om je als Scrum Master te blijven ontwikkelen.
Kortom, als je het leuk vindt om een team te managen en als graag werkt aan Agile-projecten is dit het juiste moment om de stap te zetten. De markt is gunstig, dus sla je slag! Nieuwsgierig naar ons vacatureaanbod? Neem een kijkje via onderstaande button of neem direct contact op met onze Consultant David!